• Co to jest alergia?

    Alergia (uczulenie, nadwrażliwość) – patologiczna odpowiedź organizmu na nieszkodliwe substancje. Czynnik uczulający (antygen) w połączeniu z produkowanymi przeciwciałami, prowadzi do uwolnienia się histaminy i innych substancji czynnych, wywołujących uczulenie. Alergia, w swej łagodnej formie przyjmuje postać kataru, bądź kaszlu. Jednak w wyjątkowych przypadkach może ona doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, a nawet śmierci.

  • Na czym polega odczulanie?

    Odczulanie – leczenie alergii, polegające na przywróceniu tolerancji organizmu Pacjenta na wcześniej obciążające substancje. Odczulanie ma na celu usunięcie blokad oraz zredukowanie, lub eliminację biofizykalnych czynników zaburzających. Obecnie, najskuteczniejszą metodą leczenia alergii jest terapia biorezonansowa, przy użyciu aparatu BICOM.

  • Biorezonans - metoda leczenia alergii

    Terapia biorezonansowa – niezwykle skuteczna metoda leczenia wielu, nawet bardzo ostrych i przewlekłych, schorzeń. BRT polega na transformacji terapeutycznych drgań aparatu BICOM w magnetyczny wzór częstotliwości. Tak uzyskane pole magnetyczne przenika organizm całkowicie i w pełni. Dociera do każdej, najgłębiej położonej komórki, przenika kręgosłup, kości, stawy i chrząstki.

  • Aparat BICOM

    BICOM - nowoczesny aparat służący do przeprowadzania terapii biorezonansowej, stosowanej między innymi w: leczeniu alergii, odchudzaniu, likwidowaniu bólu oraz wygaszaniu nałogów: nikotynowego i alkoholowego.

  • Co to jest alergia?

    Alergia (uczulenie, nadwrażliwość) – patologiczna odpowiedź organizmu na nieszkodliwe substancje. Czynnik uczulający (antygen) w połączeniu z produkowanymi przeciwciałami, prowadzi do uwolnienia się histaminy i innych substancji czynnych, wywołujących uczulenie. Alergia, w swej łagodnej formie przyjmuje postać kataru, bądź kaszlu. Jednak w wyjątkowych przypadkach może ona doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, a nawet śmierci.

Czym jest Alergia? - Alergologia w Lublinie

Alergia

Słowo "alergia" pochodzi od dwóch słów greckich: allos, co oznacza "inny" oraz ergon, co oznacza "praca". Alergię można w prosty sposób zdefiniować jako "reakcję na nieszkodliwe substancje". U większości ludzi substancja ta nie wywołuje żadnych niepożądanych efektów. U pewnych jednak osób substancja ta może spowodować nadmierna reakcja organizmu, cos w rodzaju wołania po straż pożarną, aby zgasić palącą się zapałkę.

Zadaniem układu immunologicznego (odpornościowego) jest ochrona przed chorobą. Każda komórka posiada specjalne oznakowania, które wskazują, że jest ona częścią danego organizmu. Białe ciałka krwi, zwane limfocytami, stale krążą po organizmie, szukając wrogich najeźdźców. Kiedy obca komórka lub jakakolwiek obca substancja zostaje wykryta, limfocyty wysyłają chemiczne substancje jako posłańców, którzy wzywają makrofagi (inny typ białych ciałek krwi) do walki z najeźdźcą.

Z pewnych powodów układ immunologiczny reaguje czasami na nieszkodliwe, obce substancje lub komórki w sposób chorobowy, zwany alergią.

Alergen zwany również antygenem jest substancją, która prowokuje reakcją alergiczną. Przeciwciało jest substancją produkowaną przez organizm w odpowiedzi na alergen. Kiedy osoba podatna na alergię zetknie się z antygenem, jej organizm reaguję produkując przeciwciała. Antygeny i przeciwciała wiążą się i uwalniają pewne substancje chemiczne.

Alergia jest nieprawidłową reakcją na ogólnie nieszkodliwa substancję, która pojawia się u osoby predysponowanej i spowodowana jest przez połączenie: antygen-przeciwciało. Wszystkie te procesy prowadzą do uwolnienia histaminy i innych substancji czynnych, które prowadzą do reakcji alergicznych organizmu.

Jednym z zagrożeń cywilizacji jest coraz powszechniejsza alergia zarówno typu kontaktowego (kosmetyki, detergenty), pokarmowego (leki, pokarm), jak i wziewnego (pyłki, roztocza). Alergeny mogą powodować wykwity skórne, niestrawność, katar sienny, astmę i inne dolegliwości. Schorzenia te szczególnie dramatycznie mogą przebiegać u dzieci.

 

Alergia pokarmowa

Alergiami pokarmowymi nazywamy reakcje alergiczne na substancje, które dostają się do organizmu przez przewód pokarmowy. Są to pokarmy lub składniki pokarmowe, ale także substancje chemiczne tj. dodatki do żywności, leki itp. Reakcje alergiczne objawiają się najczęściej na skórze w formie wykwitów, izolowanego świądu, pokrzywki, egzemy itd. W 20% przypadków dotknięty jest przewód pokarmowy. Częste symptomy to: nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunki itp. Nieco rzadsze są reakcje oskrzelowo-płucne w postaci duszności, kaszlu, aż do ostrego napadu astmy.

 

Przewlekłe formy alergii

Nie chodzi tutaj o ostre reakcje na określone alergeny, lecz o głęboko sięgające działanie alergii wobec substancji, z którymi organizm kontaktuje się ciągle.

Przewlekłe alergie powstają u ludzi silnie obciążonych dziedzicznie, często już we wczesnym dzieciństwie przez uczulenie na podstawowy pokarm podawany z reguły codziennie lub substancje, które znajdują się stale w organizmie (np. Candida przy przewlekłej grzybicy jelit, rtęć przy posiadaniu plomb amalgamatowych). Częsty lub ciągły kontakt z alergenem maskuje prawie zawsze objawy, tzn. nie można rozpoznać bezpośredniego związku pomiędzy symptomami a alergią.

Pierwszym obcogatunkowym białkiem, z którym kontaktuje się niemowlę naszych kręgów kulturowych jest z reguły mleko krowie (wszystkie sztucznie produkowane pokarmy dla niemowląt z wyjątkiem specjalnych pokarmów dietetycznych są wytwarzane z mleka krowiego. Na drugim miejscu znajduje się pszenica w formie mąki, grysiku, płatków itp., również składnik wielu odżywek dla dzieci, poza tym od około pierwszego roku życia podstawowy, codziennie spożywany pokarm jak chleb, pieczywo, ciasta itd. Jaja kurze, które często uważa się za antygeny wywołujące alergię (głównie na podstawie dodatnich wyników testów), wg naszych doświadczeń tylko wyjątkowo mają znaczenie jako czynnik sprawczy centralnych alergii.

 

Obraz chorobowy atopowego zapalenia skóry wywołanego Candidą

Całkowicie nieznana do tej pory choroba spełnia wszystkie kryteria choroby alergicznej w następstwie przewlekłej alergii. Aby doszło do jej rozwoju muszą zaistnieć następujące warunki:

  • zajęcie jelita przez grzyby Candida,
  • uczulenie na grzyb, który (przy ciągłym kontakcie) działa jak przewlekły alergen,
  • organizm musi znać szczególną formę reagowania obrazem AZS, albo przez istniejącą, albo przez już wyleczoną chorobę.